S-Acetyl-L-Glutathion 30 Vega capsules

26,90

S-Acetyl-L-Glutathion, de enige vorm die het lichaam opneemt

We kennen glutathion in drie vormen: de gereduceerde vorm, de geoxideerde vorm, of als s-acetyl-l-glutathion. Wanneer u op het etiket van een voedingssupplement gereduceerd glutathion, of gewoonweg glutathion ziet staan, dan wordt de gereduceerde vorm bedoelt. Dit is een verbinding van drie aminozuren (tripeptide), die het lichaam aanmaakt uit cysteïne, glutamine en glycine. De thiolgroep (SH-groep) van cysteïne is het actieve deel van het molecuul. Uit onderzoek blijkt echter dat het lichaam gereduceerd glutathion niet, of nauwelijks opneemt. Het maagdarmkanaal vernietigt het nutriënt gewoonweg. Zelfs doseringen van drie gram hebben geen verhoging van glutathionniveaus in het lichaam tot gevolg (zie grafiek hieronder). In tegenstelling tot s-acetyl-l-glutathion, dat het lichaam volledig absorbeert en in zijn geheel opneemt in de cellen.

Glutathion inname

Prijs-effectiviteitverhouding is uitmuntend

Onze s-acetyl-l-glutathion lijkt misschien een duur product. Feit is echter dat slechts één capsule S-Acetyl-L-Glutathion van Vitakruid effectiever is dan maar liefst drie gram regulier glutathion (zie kader s-acetyl-l-glutathion, de enige vorm die het lichaam opneemt). Met deze wetenschap in het achterhoofd valt de prijs van onze Acetyl-L-Glutathion dus best wel mee!

Goed opneembaar door acetyl

Acetyl is in feite een molecuuldeel, de acetylgroep is dus geen molecuul op zichzelf. We kunnen de vergelijking trekken met een arm of een been, erg functioneel binnen het geheel van een lichaam, maar op zichzelf waardeloos. Desalniettemin heeft de koppeling van acetyl met glutathion grote waarde binnen ons lichaam. Drie eigenschappen van het molecuuldeel zorgen namelijk voor een efficiëntere passage door het celmembraam. Acetyl is een lipide achtige verbinding, waardoor de darm het molecuul als geheel kan opnemen. Daarnaast beschermt de acetylbinding het molecuul tegen oxidatie, wat snelle verspreiding in de cel tot gevolg heeft. Vervolgens kunnen de enzymen aanwezig in de cel de binding razendsnel splitsen. Hierdoor neemt het lichaam s-acetyl-l-glutathion wel goed op, in tegenstelling tot regulier glutathion.

Stabiel in maagdarmkanaal door maagzuurresistente capsule

S-Acetyl-L-Glutathion bieden we je aan in een maagresistente capsule. Door dit poeder te suppleren in een capsule, blijft de formule bestand tegen vocht en licht. Bovendien zorgt het gelatineomhulsel dat het s-acetyl-l-glutathion resistent is tegen maagzuur. Hierdoor bereikt het poeder zonder problemen het maagdarmkanaal, alwaar het s-acetyl-l-glutathion tot volledige wasdom komt!

Orthomoleculaire kennisbron

Vitakruid mag wettelijk gezien geen (complete) informatie verstrekken wat betreft toepassingen van dit supplement.

Voor meer informatie kunt u altijd een orthomoleculaire kennisbron raadplegen.

Gratis advies op maat

Vraag gratis advies op maat aan van onze orthomoleculair therapeuten of doe de vitaminetest!

Vraag gratis advies aan!
Extra informatie voor professionals

Glutathion is de belangrijkste lichaamseigen stof die het lichaam inzet om gifstoffen waar we continu aan worden blootgesteld onschadelijk te maken. Er zijn vele factoren die een aanslag doen op de lichaamsvoorraden van glutathion zoals: stress, vervuiling, straling, infectie, medicijnen, slechte voeding, veroudering, sport en verwonding. Drie belangrijke functies van glutathion zijn de detoxificerende eigenschappen, de immuunversterkende eigenschappen en de antioxidatieve functie.

In principe kan het lichaam zelf glutathion aanmaken uit de componenten waaruit het is opgebouwd, namelijk de aminozuren cysteïne, glutamine en glycine. De combinatie stress en ongezonde voeding, of ziekte kunnen ervoor zorgen dat het lichaam niet meer in staat is om voldoende hoeveelheden glutathion te produceren. Deze glutathion deficiëntie leidt tot celbeschadiging en het verlies van het vermogen om optimaal te functioneren. Daarnaast daalt ons energieniveau, nemen ontstekingen toe, ontstaat ziekte sneller en versnelt het verouderingsproces.

Functies Glutathion

De vier belangrijke functies van glutathion zijn detoxificatie, antioxidatie, immuunmodulatie en DNA bescherming.

Detoxificatie

Glutathion bindt zich aan vetoplosbare toxines, zoals zware metalen, oplosmiddelen, pesticiden en maken deze in wateroplosbaar, zodat ze via urine kunnen worden uitgescheiden (Fase II, Leverdetox). De lever is het grootste glutathionreservoir en beschermt op zijn beurt ook de leverfunctie zelf.

Anti-oxidanten Recycling System

Glutathion is de krachtigste endogene vrije radicalenvanger en is de enige antioxidant die voortdurend regenereert om zelf opnieuw vrije radicalen te neutraliseren. Glutathion draagt ook bij aan het hergebruiken van andere antioxidanten die geoxideerd zijn geraakt, zoals vitamine C, vitamine E, alfa-liponzuur en coënzym Q10, waardoor de capaciteit van het antioxidantensysteem sterk wordt vergroot.

Immuunmodulerend

Glutathion versterkt ook het immuunsysteem door de reproductie en activering van lymfocyten, en is betrokken bij bijna alle genezing- en beschermingsmaatregelen van het lichaam. Een gezonde groei en activiteit van het immuunsysteem is afhankelijk van glutathion. De snelheid van de aanmaak van lymfocyten bij contact met een ziekteverwekker, en ook de aanmaak van interleukines en antilichamen, wordt mede mogelijk gemaakt door de voorraad beschikbaar glutathion.

Dna beschermend

Glutathion beschermt alle celactiviteit en zorgt voor een optimale werking van de cellen en dus de gezondheid van het lichaam als geheel.

Glutathionstatus

De celfunctie en de levensvatbaarheid van de cel is in grote mate afhankelijk van een goede glutathionstatus. Wanneer glutathionvoorraden van het lichaam dalen door voortdurende oxidatieve stress, gaan de anti oxidatieve beschermingsmechanismen tekortschieten. Het hoog houden van de glutathionvoorraden is dan ook een heilige graal van de complementaire geneeskunde. Hoe lager het niveau, de meer vatbaar DNA wordt voor storingen. De weefsels die het meest kwetsbaar hiervoor zijn, zijn de weefsels met een hoog percentage meervoudig onverzadigde vetzuren zoals de hersenen en het zenuwweefsel. Het gevolg is weefselschade door de vrije radicaalreacties. Cellen die te veel beschadigd zijn doden zichzelf. Dit mechanisme speelt een rol in veel degeneratieve aandoeningen en veroudering.

Glutathion antioxidantensysteem

Transport van glutathion vindt voornamelijk plaats in de vorm van cystine. Dit is de geoxideerde en stabielere vorm van cysteïne. Cystine wordt weer omgezet in cysteïne om glutathion te vormen met behulp van onder andere vitamine C. Antioxidanten zoals vitamine C en E hebben meestal geen waarde nadat hun taak is vervuld. Glutathion kan deze antioxidanten echter recyclen, waardoor ze opnieuw hun rol als vrije radicalenvanger vervullen in de cellen van het lichaam. Geen wonder dat glutathion bekend staat als de moeder van alle antioxidanten. Het glutathion redox systeem wordt aangetast door de leeftijd; daarom verhoogt de oxidatieve stress gedurende het verouderen.

Cellulaire Antioxidant Recycling

Welke vorm moet ik kiezen?

Glutathion bestaat uit drie vormen: de gereduceerde vorm (GSH), de geoxideerde vorm (GSSG), of als s-acetyl-l-glutathion (SAG). Als de term l-glutathion wordt gebruikt, wordt meestal gereduceerd glutathion bedoeld. Vaak wordt ervan uit gegaan dat dit de beste vorm is, maar is dit wel zo? De GSH, is een tripeptide (verbinding van drie aminozuren), die door het lichaam kan worden aangemaakt uit drie aminozuren: cysteïne, glutamine en glycine. De thiolgroep (SH-groep) van cysteïne is het actieve deel van het molecuul. De afkorting GSH, die voor gereduceerd glutathion wordt gebruikt, duidt op deze thiolgroep (SH) gebonden aan de glutathionmolecuul (G). De gereduceerde vorm heeft een beschermende werking, deze GSH vorm wordt echter bij orale toediening met voedingssupplementen niet goed opgenomen. Het gebruik van glutathion als voedingssupplement wordt beperkt door de ongunstige biochemische en farmacokinetische eigenschappen (Lomaestro et al., 1995).

De vorm van s-acetyl-l-glutathion wordt wel goed opgenomen en blijft in het maag-darmkanaal stabiel ( o.a. Anderson, Mary et al., 1985; Anderson et al., 2004; Ballatori et al., 2009; Cacciatore et al., 2010; Donnerstag et al., 1996).

Glutathion molecuul

S-Acetyl-L-Glutathion: De eerste stabiele glutathion

Conventioneel gereduceerd glutathion wordt grotendeels vernietigd in het maagdarmkanaal, waardoor een hoge dosis moet worden genomen om resultaat te bereiken (Allen, Jason & Bradley, 2011; Hagen et al., 1990). Met de s-acetyl-l-glutathion hebben wetenschappers nu de eerste stabiele vorm van glutathion ontwikkeld. S-acetyl-l-glutathion wordt volledig geabsorbeerd in het bloed en wordt in tact opgenomen in de cellen van het lichaam, waar het een volledig beschermend effect kan ontketenen. Het gebruik van maagzuur resistente plantaardige capsules verhoogt de

stabiliteit van s-acetyl-l-glutathion verder (Locigno et al., 2002).

S-Acetyl-L-Glutathion, de actieve vorm van glutathion

Zoals je hebt kunnen lezen, speelt glutathion een belangrijke rol bij veroudering en longevity en is aanwezig in bijna alle cellen van het lichaam. S-acetyl-l-glutathion overwint GSH grenzen waardoor de orale GSH suppletie effectief wordt gemaakt (Fraternale et al., 2006; Hagen et al., 1990; Kretzschmar en Klinger, 1990 & Kretzschmar, 1996). Dit zorgt ervoor dat:

  • Absorptie nu wel mogelijk is bij orale toediening;
  • het stabiel blijft in het maag-darmkanaal zonder degradatie naar
  • enkelvoudige aminozuren;
  • he intracellulaire GSH gehalte na orale inname van
  • S-Acetyl-L-Glutathion verhoogt;
  • er geen vervelende smaak en geur is, zoals bij GSH;
  • het actieve ingrediënt een hogere stabiliteit heeft.

S-Acetyle-L-Glutathion

Efficiënte passage van de celmembraan door S-Acetyl-L-Glutathion

S-Acetyl-L-Glutathion kan de celmembraan efficiënter passeren dan GSH door drie belangrijke factoren (Locigno et al., 2002 & Vogel et al., 2005):

  1. S-Acetyl-L-Glutathion, is een lipide achtige verbinding, die intact opgenomen wordt door chylomicronen in de darm;
  2. De Acetyl binding voorkomt oxidatie en laat de molecuul diffuus in de cel gaan na absorptie in de darm;
  3. De binding wordt dan gesplitst door nietspecifieke enzymen binnen de cel.

S-acetyl-l-glutathion is uiterst stabiel. Acetylatie voorkomt de afbraak van glutathion en vereist geen energie om gesplitst te worden naar GSH nadat zij de celwand gepasseerd zijn; s-acetyl-l-glutathion heeft organoleptische voordelen. De acetyl-groep op het zwavelatoom van cysteïne vermindert de onaangename geur en de smaak van het zwavelatoom en vooral de typische nasmaak van glutathion.


Dosering

Neem 1 tot 3 maal daags 1 capsule met glaasje water in, tijdens of vlak na de maaltijd. Tenzij anders wordt geadviseerd.

Formaat

Ingrediënten

Aardappelzetmeel (vulstof), S-Acetyl-L-Glutathion, Vegetarische HPMC capsule, Talcum (flow verbeteraar), Tri-calcium-fosfaat (vulstof), Magnesiumstearaat (flow verbeteraar), Olijfolie (flow verbeteraar), Silicium dioxide (flow verbeteraar).

Bevat geen: GMO, gluten, gist, lactose, suiker, kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen of conserveringsmiddelen.

Samenstelling per dosering (1 vega capsule)RI*
S-Acetyl-L-Glutathion100 mg**
* Referentie-Inname ** Geen RI vastgesteld
Gratis advies op maat

Vraag gratis advies op maat aan van onze orthomoleculair therapeuten of doe de vitaminetest!

Vraag gratis advies aan!

Veiligheid

Buiten bereik en zicht van jonge kinderen houden. Droog en op kamertemperatuur bewaren (15-25 °C).

Bij zwangerschap: raadpleeg een deskundige.

Een gezonde levensstijl is belangrijk, evenals een gevarieerde evenwichtige voeding, waarvoor voedingssupplementen geen vervanging zijn.

Op voorraad

Vergelijk

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.